Het belang van ict in de zorg

Het belang van ict in de zorg

Het belang van ict in de zorg

Het belang van ICT in de zorg

De adoptie van techniek in de zorg neemt toe, maar veel zorgverleners hebben een heikel punt bereikt waarop ze moeten beginnen met de implementatie van ICT in de gezondheidszorg of achterblijven. Zorgtechnologie geeft zorgverleners de mogelijkheid om processen te verbeteren en gepersonaliseerde zorg met meer efficiëntie aan te bieden. Als je bedenkt hoeveel verschillende zorginstellingen er bestaan in ons land – de dokterspraktijk, apotheek, ziekenhuis etc. – dan snap je wel dat de ICT een steeds groter onderdeel uit gaat maken van de zorg. Wij zullen je vandaag drie trends laten zien die we de komende jaren op het gebied van ICT zullen zien terugkomen in de zorg.

 

Medische dossiers worden digitaal 

Hulpmiddelen voor het beheer van elektronische dossiers en andere oplossingen op het gebied van gezondheidszorgtechnologie stellen zorgverleners in staat om gemakkelijk toegankelijke gezondheidsdossiers te creëren en te onderhouden. Patiënten en zorgverleners zullen steeds sneller en gemakkelijker toegang krijgen tot dossiers en persoonlijke informatie, dit zal de zorg aanzienlijk verbeteren. Het elektronisch verzamelen en opslaan van gezondheidsgegevens geeft patiënten bijvoorbeeld de mogelijkheid om hun informatie bij te werken en in te vullen vanaf een mobiel, tablet of computer. Het stelt patiënten ook in staat om gemakkelijk hun persoonlijke informatie in te zien, op die manier blijft de patiënt altijd betrokken bij de medische procedure. 

 

Veel processen worden geoptimaliseerd 

Het vermogen om processen te optimaliseren is een van de belangrijkste voordelen van ICT in de gezondheidszorg. Ondanks het feit dat het een snel ontwikkelende industrie is, zijn er in de gezondheidszorg veel die verbeterd kunnen worden met de huidige toepassingen binnen de ICT-sector. ICT-oplossingen kunnen bijvoorbeeld zorgverleners helpen bij het automatiseren van administratieve taken en het vrijmaken van tijd om zich te concentreren op het leveren van een betere zorg. Dit is dé manier om het personeelstekort in de zorg eenvoudig op te lossen. Door patiënten bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden om hun medische voorgeschiedenis elektronisch te updaten, is het voor een medewerker niet langer nodig om de updates handmatig in te voeren via een papieren formulier. Veel praktischer toch? 

 

Opslaan van data gaat eenvoudiger

Het spreekt voor zich dat zorgverleners wel de privacy van de patiënt in acht moeten houden, echter is het niet zo dat de verzameling van gegevens altijd slecht is binnen de gezondheidszorg. De voordelen wegen namelijk veel zwaarder dan de risico’s bij het gebruik van de juiste ICT-oplossingen. De ontwikkeling van online platformen zal het verzamelen van gegevens nauwkeuriger en efficiënter maken. Een voordeel van online platforms is dat de online verzamelde gegevens betrouwbaarder zijn dan de informatie die via papieren formulieren wordt verzameld. Handgeschreven informatie wordt meestal handmatig ingevoerd in een onlinesysteem, hier gaat nog wel eens iets mis. Bovendien kan het moeilijk zijn om handgeschreven informatie af te lezen, niet iedereen heeft een even duidelijk handschrift. Om al deze problemen te voorkomen kan er gekozen worden om nieuwe ICT-systemen door te voeren binnen de gezondheidszorg.

Image credit: <a href="https://www.freepik.com/vectors/technology">Technology vector created by stories - www.freepik.com</a>

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0