Domotica
Automatisering en home automation
Huisautomatisering is dé toekomst
Huisautomatisering kent verschillende voordelen in onder andere de dagelijkse routine. Thuiskomen in een comfortabele huis van alle gemakken voorzien, dat wil iedereen.
Verandert uw woonsituatie? Is er gezinsuitbreiding op komst bij u, of gaan uw kinderen binnenkort het ouderlijk huis verlaten? Wilt u uw eigen ouders zo lang mogelijk de kans geven om thuis te blijven wonen in een veilige en comfortabele woonomgeving?
Huisautomatisering is geschikt voor elke levensfase en voor elke type woning.
Bij een echt slimhuis hoort natuurlijk ook slimme domotica,want wie zijn eigen huis helemaal zelf kan indelen wil natuurlijk ook wat anders aan de wand dan dat doorsnee opbouwschakelmatriaal van de dichtstbijzijnde zelfbouwmarkt.
Er zijn diverse systemen op de markt die iedereen prima zelf kan installeren, deze bestaan vaak uit doorsteekmodules die u simpelweg tussen een lamp of apparaat steekt en vervolgens via een afstandbediening of andere controller kunt bedienen. Dit is de meest eenvoudige vorm van installatie.
Er zijn ook Domotica systemen waarvoor u kennis van elektra nodig heeft.
Als we dan een stap verder gaan: De meeste systemen die door gebruikers zelf geinstalleerd kunnen worden beschikken ook over zogenaamde inbouw modules (ook wel micro modules genoemd) die achter bestaande stopcontacten en schakelaars geplaatst kunnen worden. U hoeft geen electricien te zijn om dergelijke modules te installeren maar enige kennis van elektra is wel gewenst en het blijft hoogspanning waar u mee werkt dus blijft hier altijd voorzichtig mee. Een groot voordeel van deze inbouw modules is dat u hiermee alles netjes kan wegwerken en zodoende een onzichtbaar systeem realiseert.
Nog een stap verder gaan systemen waarvoor wat meer kennis van elektra vereist is en die zeker niet door iedereen geinstalleerd kunnen worden. Deze systemen zijn eigenlijk altijd volledig bedraad en vereisen dus dat door het hele (extra) bedrading getrokken moet worden naast de bestaande elektra. De reden om een dergelijk systeem toch zelf te installeren kan zijn om de kosten van een installateur te besparen. Bent u echter niet zo handig, begin hier dan vooral niet aan en laat dit klusje over aan iemand die verstand heeft van zaken.
Domotica systemen die door installateurs geplaatst moeten worden!
Tenslotte bestaat er nog een categorie systemen die alleen door (al dan niet speciaal hiervoor opgeleide) installateurs geplaatst kunnen en mogen worden. De onderdelen zijn vaak alleen via de vakhandel te verkijgen en het installeren vereist specialistische kennis. Het gaat hierbij vaak om high-end systemen die in bijna alle gevallen ook in kantoren en zorginstellingen gebruikt kunnen worden. Dergelijke systemen zijn vaak kostbaar wel wel ook bijzonder betrouwbaar. Nadeel is dat in sommige gevallen zelfs de configuratie ook alleen door een installateur gedaan kan worden dus als er iets moet worden aangepast kost dit bijna altijd geld.
Op de vraag "Is domotica duur?" is dus eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. Domotica kan zeker duur zijn als u kiest voor een topmerk en ook nog eens uw hele huis van boven tot onder wilt automatiseren. Als u echter genoegen neemt met het aansturen van de verlichting vanuit uw luie stoel is het zelfs ronduit goedkoop met de sets van tegenwoordig die gewoon bij de bouwmarkt te koop zijn. En tussen deze uitersten bevind zich nog een wereld van mogelijkheden, allemaal binnen bereik van mensen met een gemiddeld budget.
Globaal gezien zijn er drie segmenten te onderscheiden:
Budget segment
In dit segment vind u systemen als bijvoorbeeld Klik Aan Klik uit en Home Easy. Prima systemen voor minder veeleisende gebruikers om te starten met domotica, ook al missen deze systemen vaak een terugkoppeling van de verzonden signalen. Dat wil zeggen dat wanneer u bijvoorbeeld een "Aan" commando naar de lamp buiten stuurt u nooit zeker weet of deze daadwerkelijk is ingeschakeld. Vooral omdat deze systemen draadloos zijn is dit een groot minpunt waar rekening mee gehouden moet worden bij aanschaf. Ook zijn er vaak minder mogelijkheden maar de prijs maakt veel goed en het zijn toch leuke systemen om te starten met domotica.
Middensegment
In het middensegment zien we momenteel de grootste groei. Systemen als Fibaro (hogere klasse middensegment), Zipato en Somfy vindt u in deze categorie en zijn bijna altijd draadloos. Veel populaire systemen zijn gebaseerd op het Z-Wave protocol en hebben hun populairiteit veelal te danken aan het open karakter van dit protocol. Doordat de systemen door de eindgebruiker zelf te installeren zijn is er veel te besparen op een dure installateur en kan bovendien het systeem altijd naar wens aangepast worden. Dit laatste is niet voor iedereen weggelegd en voor veel mensen zelfs een reden om toch voor een systeem uit het duurdere segment te kiezen.
Top segment
In dit segment vinden we de grotere namen als KNX, Crestron en Niko Home Control. Dit segment brengt naast een stevig prijskaartje ook mogelijkheden met zich mee en de meeste systemen zijn bovendien volledig bedraad en daardoor zeer betrouwbaar. Doordat deze systemen vaak bedraad zijn worden in het geval van installatie in bestaande bouw de kosten ook automatisch een stuk hoger omdat in dit geval een systeem alleen na een grondige verbouwing geïnstalleerd kan worden.
Sommige systemen in dit segment zijn met enige kennis van elektra zelf te installeren maar voor de meeste eindgebruikers is een installateur en adviseur een must. Ook dit brengt uiteraard kosten met zich mee.
Enkele voorbeelden van domotica-toepassingen:
Uw woning in de nachtstand. Als de bewoner wil slapen kan de woning met één knop in de nachtstand gezet worden. Alle apparatuur in de stand-by stand, verlichting en verwarming worden dan uigeschakeld. Het inbraakalarmsysteem schakelt zich in. Als de knop weer naar de dagstand wordt teruggezet, krijgt u precies de gewenste sfeer qua licht, warmte die bij uw situatie past.
Middels een geprogrammeerd systeem kunt u uw huis een bewoonde indruk geven als u op reis bent. Op van tevoren geprogrammeerde tijden gaan er in verschillende vertrekken de lampen aan en de gordijnen dicht of open. Een goed uitgekiend lichtprogramma kan zelfs bepaalde scenario's in uw huis simuleren.